Maiken voor de wind

Mijn naam is Maiken Larsen

Ik houd me liever bezig met de oplossingen voor het stoppen van klimaatverandering dan met de mogelijke gevolgen, want die zijn groot. Nu steeds meer mensen de ernst beseffen richt ik me liever op wat we kunnen doen. Toch zijn er velen die de ernst van de zaak nog niet beseffen. Ik hoop dat er vele wegen naar Rome leiden, maar het voelt alsof we ook veel wegen moeten bewandelen als we niet te laat willen zijn.

Ik begrijp dat mensen een molen niet in de buurt willen, net als dat ik onze werkgroep begrijp. Ik wens dat er begrip over en weer is. Wat de één als noodzaak ziet, ervaart de ander niet zo. En ja het is anders als het in jouw achtertuin is. Als de molen van jou is, of als je participeert voel je dat weer anders, zo is ook uit onderzoek gebleken. Maar dat kunnen wij niet voor de mensen in de buurt invullen, we kunnen enkel met hen overleggen.

Ik zie hoe er nu weer een bedrijventerrein in het open landschap wordt geplaatst (uitbreiding bij Bunschoten), weet hoe nieuwe telefonie-masten zonder veel bombarie er plotseling gewoon stonden en plaatsing van hoogspanningsmasten, ook geen lolletje in je achtertuin, ja, daar hoor je niet zo veel over.

Windmolens stoten geregeld op veel meer weerstand. Ik vraag me af of dat mede door een idee dat de molens niet van hen zijn. Ik hoop dat. Want als mensen die in de buurt wonen gaan participeren en gaan ervaren dat ze financieel voordeel hebben van deze molen(s) verandet dit. Of als ze merken dat hun lokale molen projecten in de buurt steunt. Het zou zo mooi zijn als mensen uit de buurt trots worden erop, omdat ze weten dat ze zo iets moois doen voor hun kinderen en kleinkinderen.

Ik zie windmolens als bakens van hoop voor de toekomst. Elektrisch rijden en zonnepanelen zijn dat ook, maar die zijn natuurlijk minder zichtbaar als baken. Hoe belangrijk ze ook zijn, hun individuele effect is ook kleiner. En als je af en toe een baken of twee in het landschap ziet, als groet aan je kleinkinderen, dan kan dat toch niet irriteren? En het geeft het oog wat anders te zien dan een kerktoren op afstand. Als je dan ook weet dat het molens zijn van een burgerinitiatief, waar geld niet in de zak van enkelen vloeit, dat geeft ook een positief gevoel.

Mocht je toch argwaan hebben, wil je dan met ons in contact treden? Gewoon om te checken of je gedachten kloppen? We gaan ons best doen.

Maiken Larsen is zzp-er: ze begeleidt groepen met deep democracy en systemisch werk, schrijft teksten en maakt video’s. Ze heeft één dochter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *