Het grondakkoord

Voortgang van het proces met Gemeente en Waterschap over de grond waar de Windmolens op gebouwd gaan worden.

In december 2022 waren we met gemeente dichtbij een definitieve afspraak over de grond. Terwijl wij met de spreekwoordelijke puntjes op de i bezig dachten te zijn kwamen er twee berichten binnen, die tot verder uitstel hebben geleid.

Het eerste bericht kwam van het Waterschap, zij maken overuren om vast te stellen wat zij moeten doen om aan nieuwe EU zuiveringsregels te voldoen. Ze denken een jaar nodig te hebben om uit te zoeken of hun installaties aangepast moeten worden. In dat jaar (heel 2023 dus) kunnen zij geen besluit nemen over het plaatsen van een windmolen op hun terrein.

Het tweede bericht kwam van de gemeente. Hun juristen hadden de zogenaamde Didam uitspraak van de Raad van State bestudeerd en kwamen tot de conclusie dat de Gemeente de grond niet zomaar aan Soesterwijkwiek kan verpachten. Dat zou via een openbare selectieprocedure (een soort aanbesteding) onder voorwaarden moeten gebeuren zodat iedere partij die geïnteresseerd is in het plaatsen van windmolens op die plek gelijke kansen zou hebben. Nu zijn wij helemaal voor gelijke kansen voor iedereen, maar zo dicht bij een afspraak was dit wel een grote teleurstelling, te meer omdat Soesterwijkwiek een coöperatie voor en door Amersfoorters is, waarvan de eventuele winsten ten goede komen van projecten in Amersfoort op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid. De gemeentelijke voorwaarden zoals lokaal eigendom volgen nog.  Wij denken wel een streepje voor te hebben op andere mogelijke geïnteresseerden die meer voor het gewin van aandeelhouders gaan.

Nu is het wachten op de Gemeente die de kwaliteitseisen, waaraan een voorstel voor het realiseren van windmolens in zo’n openbare selectieprocedure moet voldoen. Naar verwachting zijn die eisen volgend jaar bekend, als ook het uitwerkingsvoorstel (beschrijven wat dat is) en wordt de openbare selectieprocedure in het tweede kwartaal van 2024 uitgevoerd. Dan kunnen we een krachtige en passend aanbieding op grond van die eisen doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *