Zo’n zestig moderne windmolens zijn nodig

Zo’n zestig moderne windmolens zijn nodig om de Utrechtse ambities voor de opwekking van duurzame energie waar te maken. Een andere optie is er niet, weet gedeputeerde Huib van Essen (GroenLinks). ,,We moeten gewoon onze verantwoordelijkheid pakken. Dat zijn we aan onszelf en aan volgende generaties verplicht.”

Artikel AD – Maaike Kooistra 07-07-22

Zonnepanelen op alle daken, is dat niet genoeg?
,,Daken vullen, dat gebeurt ook wel. En dat loopt echt voorspoedig. Maar er zijn een paar redenen waarom windenergie nodig is. In de eerste plaats: het aantal zonuren ligt gewoon een stuk lager dan het aantal uren waarop het waait. Het scheelt een factor drie. Een elektriciteitskabel die je aanlegt voor windmolens wordt dus veel efficiënter gebruikt, helemaal als je die ook gebruikt voor zonne-energie. En dat is ook iets waar we aan moeten denken: het elektriciteitsnet goed benutten is belangrijker dan ooit.”

En zonnevelden dan, weilanden vol panelen?
,,Op het moment dat je te veel met zonnevelden gaat doen, wat je ook met windmolens kan doen, dan gebruik je schaarse ruimte op een manier die lastiger te combineren is met landbouw, natuur, een waterberging, recreatie en noem maar op. Windmolens kosten gewoon minder ruimte.”

,,En als je heel veel elektriciteit opwekt als de zon schijnt en daarbuiten weinig, heb je veel opslag nodig. Om ervoor te zorgen dat we onze kookplaat ook kunnen gebruiken of onze telefoon ook kunnen opladen als de zon niet schijnt, is het beter als je ook meer windenergie opwekt. Dan is de opwek gewoon beter verdeeld door de tijd en heb je die problemen veel minder. En dat scheelt veel kosten.”

Kunnen die windmolens niet gewoon op zee?
,,Dat ook. Maar we gebruiken ongelofelijk veel energie met elkaar. Het vorige kabinet heeft al veel plannen gemaakt voor wind op zee, en daar is veel bijgekomen door dit kabinet. Wind op zee wordt echt maximaal benut. Maar het is niet genoeg. We hebben ook opwek op land nodig, dichtbij waar de energie wordt gebruikt. Dan is er een provincie waar verreweg de minste staan van heel Nederland en dat is Utrecht. Ik wil ook geen Flevoland worden. Dat past denk ik ook niet bij het landschap, maar er kan wel heel veel meer dan er nu staat.”

Dat de provincie desnoods bepaalt waar windmolens komen, is dat een dreigement aan gemeenten?
,,Zo kan het wellicht worden gevoeld. Maar het gaat erom dat we met elkaar een ambitie gesteld hebben. En de urgentie om die ambitie waar te maken is groter dan ooit: de gevolgen van klimaatverandering zien we overal om ons heen, de gestegen kosten van energie spelen een steeds grotere rol. Daarom doen wij ook echt een oproep aan gemeenten om met extra locaties te komen. Als we er op die manier niet komen, dan is er de bereidheid om zelf te komen met initiatief voor windenergie. Dat kan inderdaad het gevolg zijn.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *