Onze verhaal in AD
Fedde, Roanne en Dirk leggen uit waarom windmolens langs de Eem wél een goed plan zijn
Het is absoluut nog geen gelopen race, benadrukken Dirk Kramer, Roanne Woldendorp en Fedde Bloemhof, maar de drie leden van coöperatie Soesterwijk Wiek zouden het fantastisch vinden als twee windmolens straks de zesduizend huishoudens in het Soesterkwartier van energie kunnen voorzien.
Tekst: Esther de Kloe AD 16-06-2021
,,De Lange Jan werd zeshonderd jaar geleden gebouwd als baken van die tijd, hoe mooi zou het zijn als straks twee windmolens juist de trots van deze tijd markeren?” zegt Dirk Kramer. Op de achtergrond klinkt kabaal van puinbakken, die gestort worden bij afvalverwerkingsbedrijf Hartogh. ,,Dit is waar we het over hebben”, vervolgt Kramer. ,,Twee windmolens op een industrieterrein waar ook veel herrie vandaan komt. We hebben juist gezocht naar een plek waar we het landschap niet aantasten.”
Al tien jaar werken acht leden van Soesterwijk Wiek aan het plan om groene stroom op te wekken via windmolens. Na een lange zoektocht naar een geschikte locatie, kwam Isselt in beeld. Kramer wijst op een luchtfoto waar de molens met een tiphoogte van 200 meter moeten komen. De ene komt op een tijdelijk opslagterrein van de gemeente in de buurt van afvalverwerker Hartogh, de ander meer richting de Eem, in de buurt van de rioolwaterzuivering. ,,Dat de gemeente Soest er nog twee windturbines bij wil plaatsen langs de Eem, vinden wij een slecht plan. Hou het landschap open”, zegt Kramer resoluut.
Dat er een groene opgave ligt, is duidelijk. Vanuit het Rijk is Nederland verdeeld in dertig regio’s die elk een opdracht hebben gekregen om duurzame energie op te wekken, de Regionale Energie Strategie (RES). In regio Amersfoort kijken Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg samen met Stedin, waterschap en de provincie Utrecht waar de mogelijkheden liggen voor zon- en windenergie. Het burgerinitiatief Soesterwijk Wiek is daar onderdeel van.
Eigen verantwoordelijkheid
Al het geld dat overblijft laten we via een fonds terugstromen naar de wijk
,,We voelen de urgentie”, zegt Woldendorp. ,,Het idee dat straks de hele wijk van de wind kan leven is toch mooi? Ook als Amersfoort moeten we iets doen. We kunnen zeggen: ‘Zet al die windmolens op zee neer’, maar we moeten ook onze eigen verantwoordelijkheid nemen.”
Toch stuiten de plannen op weerstand. Vorige week dinsdag kwam de RES 1.0 ter sprake in de gemeenteraad. Negentien insprekers wendden zich tot de raadsleden. Veel van hen waren verontruste bewoners, voornamelijk uit Hoogland-West, die tegen de komst van de windmolens zijn.
,,Logisch dat als er iets verandert in je omgeving, je in de bres springt”, zegt Woldendorp. ,,Die emotie snappen we. Daarom hebben we ook vaak contact met de omwonenden gehad”, vult Bloemhof aan. ,,En met de mensen die het dichtstbij wonen, willen we in gesprek over compensatie.”
Het idee dat het plan in de loop der jaren ingehaald zou zijn door de tijd, zoals een van de insprekers betoogde, wuift Kramer van de hand. ,,De moderne molens zijn groter, maar net zo stil of nog stiller én ze zijn beter te regelen. Mocht er op bepaalde momenten toch overlast ontstaan, dan kunnen we ze tijdelijk stilzetten. Dat kan omdat we geen winstoogmerk hebben”, legt Kramer uit. ,,Al het geld dat overblijft laten we via een fonds terugstromen naar de wijk.”
Want als de gemeenteraad besluit de RES 1.0 in te dienen bij het Rijk, is het niet zeker dat de turbines er komen. Dan volgt een vergunningsprocedure met alle onderzoeken die daarbij horen. ,,Wij denken dat het verantwoord kan en willen dit graag verder uitzoeken”, zegt Kramer.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!